
Italien
Oliver, capris, ruccola, mozzarella di buffala, salvia & basilika. Finns det något land som lockar med så många fina råvaror som Italien? Vi får ju såklart inte glömma bort alla utmärkta viner, ädlare drycker med bubblor och läskande öl.
Italien. Landet som för många är synonymt med passion. Passion för maten, vinerna & ostarna. Och fotbollen såklart. Oavsett om man håller på Juventus, Milan, Roma eller något annat lag i Serie A eller de lägre divisionerna, så finns passionen och kärleken till laget, spelarna och sporten där.
Italien är också städer. Alla vägar bär ju som bekant till Rom men om man tar sig vidare hittar man klassiska pärlor som Florens, Pisa & Venedig. Vill man bort från städerna hittar man små charmiga byar med namn som Cortona och Polignano a Mare.
Att Italien levererar mat och vin i världsklass, det vet alla. Med förstklassiga råvaror och genuin matlagning blir en enkel tallrik med Mozzarella di Bufala e pomodoro (buffelmozzarella och tomat) och en skvätt av den lokala olivoljan en fröjd för gommen. När köket sedan kompletterar med ett par blad basilica föds en smaksensation – dessutom med Italienska flaggans färger; grön, vit & röd. Vinerna är förstklassiga och vindistrikten välkända. Visst klingar Piemonte, Chianti & Valpolicella bekant?
Man ska inte heller glömma bort havet. Det fantastiska Medelhavet som bjuder på sköna temperaturer azurblått vatten. Det finns gott om fina stränder i Italien, bland annat på Sicilien och Riminikusten.
Men, det är nog ändå mångfalden som gör att Italien är ett så fantastiskt resmål. För när du sitter på en servering med utsikt över havet och äter en pasta och njuter av ett gott vin så blir helheten komplett.
Klimat och väder
Italiens klimat varierar beroende på vilken tid på året man besöker landet, men även vilken del av landet man åker till. Här är en liten kortfattad guide som vi hoppas kan reda ut begreppen.
Årstider i Italien
Vår (mars–maj):
Större delen av landet erbjuder milda temperaturer vilket gör årstiden perfekt för att utforska städer som Rom, Florens och Venedig. Fördelen är att man slipper sommarens höga antal turister och det blir lite lugnare tempo.
Sommar (juni–augusti):
Under dessa månaderna kan det bli mycket varmt, speciellt i södra delarna av Italien. Temperaturer runt 35 °C och uppåt är inte ovanligt. Under sommarmånaderna är det populärt att besöka exempelvis Amalfikusten, Sicilien och Sardinien.
Höst (september–november):
Även om september kan innebära ganska höga temperaturer så sjunker graderna, framför allt i norra delarna av landet, vilket gör det till en perfekt period för exempelvis mat- och vinresor. Varför inte passa på att besöka sjöarna i norr (Comosjön, Iseosjön och Gardasjön med flera) eller Toscana? Generellt faller mindre regn i september medan oktober–november är fuktigare.
Vinter (december–februari):
Norra Italien får kallare väder och lämpar sig utmärkt för skidåkning i både Alperna och Apenninerna. Södra italien är mildare och kan få en del nederbörd i form av Kallare i norr med snö i Alperna och Apenninerna, medan södra Italien är mildare.
När är det bäst att resa till olika delar av Italien?
Norra Italien (Alperna, Milano, Venedig)
Bästa tid: Vår (april–maj) och höst (september–oktober).
Vinter: Perfekt för skidåkning i Alperna (orterna Cortina d’Ampezzo och Livigno är populära).
Sommar: Varmt men inte lika hett som i söder, ofta runt 25–30 °C.
Centrala Italien (Rom, Florens, Toscana):
Bästa tid: Höst och vår för behagliga temperaturer.
Sommar: Mycket varmt, ofta över 30 °C.
Vinter: Mildt, särskilt vid kusten, men kyligare inåt landet.
Södra Italien (Neapel, Sicilien, Sardinien):
Bästa tid: Vår och höst – behagligt varmt och mindre turister.
Sommar: Mycket varmt (30–40 °C), perfekt för strandliv.
Vinter: Mildt, men blåsigt vid kusterna.
Skidåkning i Italien
Bästa säsong: December till mars.
Koch & Ljungberg har bokat en rad olika skidorter genom åren, bland andra Cortina d’Ampezzo, Val Gardena, Alagna Valsesia & Sestriere.
Mat i Italien
Låt oss konstatera direkt; maten i Italien håller världsklass och uppskattas världen över, mycket på grund av den är ganska enkel men också, såklart, på grund av att man alltid jobbar med bra och färska råvaror. Lokala traditioner och förutsättningar innebär att alla landets regioner har sina egna ”nationalrätter” och specialiteter. Nedan följer en översikt med lite exempel men först lite grundläggande italiensk matfilosofi:
Nummer 1 är färska och (helst) lokala råvaror. Många rätter, oavsett region, bygger på få ingredienser av hög kvalitet, såsom färsk tomat, basilika, olivolja och parmesan eller Pecorino.
Måltidens struktur
- Antipasto: Förrätt, t.ex. bruschetta, ost och charkuterier
- Primo: Första huvudrätten, ofta pasta, risotto eller soppa
- Secondo: Andra huvudrätten, vanligtvis kött eller fisk
- Contorno: Sidorätter, t.ex. grönsaker eller sallad
- Dolce: Dessert, t.ex. tiramisù eller gelato (glass)
Till maten dricker man med fördel vin från någon av italiens utmärkta producenter. Varje region har unika viner och druvor och som exempel kan nämnas Amarone (Veneto) till Nero d’Avola (Sicilien).
Finns det en nationell rätt?
Italien har ingen uttalad nationell rätt, däremot många ikoniska rätter som uppskattas över hela landet – och såklart runtom i världen. Här är några exempel:
- Pizza: Ursprung i Neapel, särskilt Margherita (tomat, mozzarella och basilika)
- Pasta: Spaghetti alla Carbonara (Rom) och Lasagne al Forno (Emilia-Romagna) är klassiker
- Risotto: Risotto alla Milanese (från Milano)
- Tiramisù: En dessert från Venedig-regionen (gjord på mascarpone, kaffe och kakor)
Italiensk matkultur handlar lika mycket om social samvaro som smaker. Det är inte ovanligt att en vardagsmiddag kan pågå i + 1 timme – oftast längre.
Fakta
- Gastronomi i världsklass
- Kultur & historia
- Städerna